Bredden på en standard dør

Men hvilken bredde bør en dør egentlig have?

Når vi går ind eller ud af et rum eller et hus, tænker vi sjældent over størrelsen på døren, medmindre den er bemærkelsesværdig bred eller smal. Men hvilken bredde bør en dør egentlig have? Standardbredden for døre kan variere afhængigt af land og bygningsstandarder, men der er nogle generelle retningslinjer at følge.

Indvendige døre
For indvendige døre er standardbredden typisk omkring 80-90 centimeter. Denne bredde giver tilstrækkelig plads til de fleste mennesker til at gå gennem døren uden problemer. Hvis døren er bredere end dette, kan det give mere åbent rum og lettere adgang til møbler og større genstande. Men en for smal dør kan føles klaustrofobisk og besværlig at passere igennem.
Se vores udvalg af indvendige døre her

Udvendige døre
Når det kommer til udvendige døre, som for eksempel indgangsdøre til boliger, er standardbredden normalt lidt bredere end indvendige døre. En typisk bredde for udvendige døre ligger mellem 90 og 100 centimeter. Denne ekstra bredde giver ikke kun mere plads til personer, der går ind eller ud af huset, men den letter også transporten af større genstande som møbler eller hvidevarer.
Find indspiration til din udvendig dør her 

Standardmål for indvendige døre

De fleste nye eller renoverede huse får monteret indvendige døre inden for et bestemt størrelsesspektrum, og det gør livet langt nemmere, når du skal finde en ny, eller hvis huset skal opgraderes. Her er nogle af de gængse mål, man ofte støder på i Danmark:

  • Bredde: Ofte 82,6 cm eller 92,6 cm mellem karmene
  • Højde: Typisk 204 cm
  • Tykkelse på dørbladet: Cirka 4 cm

Disse mål er valgt ud fra hensynet til både personer og møbler, og at døre skal føles rummelige, men samtidig passe ind i boligens proportioner.

Hvis projekter kræver mere plads – for eksempel til kørestolsbrugere eller vinkler, hvor større ting skal kunne skilles ud eller flyttes ind – kan man nemt finde bredder op mod 100 cm. Men for de fleste fungerer 82,6 cm upåklageligt.

Typiske eksempler på indvendige døre

Dørtype

Standardbredde

Standardhøjde

Almindelig dør

82,6 cm

204 cm

Ekstra bred dør

92,6 cm

204 cm

Smal gæstetoiletdør

72,6 cm

204 cm

Nogle fortrækker dobbeltdøre mellem stue og spisestue for et uimodståeligt strejf af elegance, hvor størrelserne typisk starter ved to gange 62,6 cm til helt op mod 2 x 82,6 cm.

Udvendige døre: Indgang og komfort

Når man nærmer sig hoveddøren, betyder lidt ekstra bredde meget. Ikke bare for daglig bekvemmelighed, men også hvis du en dag står med et nyt køleskab eller flyttekasser, der lige skal igennem.

Her ligger de gængse mål et par centimeter over de indendørs standarder:

  • Bredde: Fra 90 cm og opefter (ofte 93 cm eller 98,5 cm)
  • Højde: Typisk 210 cm
  • Tykkelse: Typisk mellem 4 cm og 6,8 cm, afhængigt af isolering

Udvendige døre er også lidt tungere og mere massive, da de skal kunne holde på varmen og afvise vind, regn og uvedkommende gæster. I ældre boliger finder man ofte mindre åbninger eller særlige mål, men boligejere vælger i stigende grad større døre for nem adgang og mere lys.

Det er ikke kun bredden, der er værd at overveje. Udseende og materialevalg spiller ind, ligesom ønsket om sidepartier (smalle vinduer langs døren), der kan lukke solstråler ind.

Eksempler på udvendige dørmål

Dørtype

Bredde

Højde

Standard hoveddør

93 cm

210 cm

Ekstra bred dør

98,5 cm

210 cm

Dobbeltdør

2 x 63,5 cm

210 cm

Sådan får boligen både funktion og æstetik i spil, uden at man skal bøvle med speciallavede løsninger.

Hvorfor betyder bredden egentlig så meget?

Mennesker skal kunne bevæge sig frit fra rum til rum. En bred dør gør det bekvemt for alle, men især for:

  • Børn i barnevogn
  • Personer med nedsat mobilitet
  • Møbler og større husholdningsapparater
  • Allergikere, hvis man ønsker bedre udluftning

Forældre med børn i vogn kender frustrationen ved for smalle døre. Ældre kan have behov for bredde nok til rollator eller kørestol. Og hvis huset skal sælges, kan god tilgængelighed give ekstra point, især i et marked hvor flere og flere tænker på fremtiden.

Tilpasning til lovgivning og komfort

I Danmark findes regler for, hvor bred en dør minimum skal være, især for offentlige bygninger og i nybyggeri. Boliger bygget efter nyeste byggereglement skal for eksempel tage hensyn til tilgængelighed, så ingen udelukkes på grund af en dør.

Reglerne indebærer bl.a.:

  • Mindst 77 cm fri passage for indvendige døre (nybyggeri)
  • Udvendige døre skal minimum give 90 cm passage, især hoveddøre og altandøre

Det betyder ikke, at døre i ældre huse altid lever op til dagens standarder, men de fleste håndværkere eller bygningsrådgivere kender kravene til standarddørstørrelser og kan vejlede. For mange kan det betale sig at opgradere til bredere døre, ikke kun for komfortens skyld, men også hvis huset skal gøres mere salgbart eller tidssvarende.

Hvilke overvejelser giver mest mening?

Der er mere i valget af en dør end bare centimeter og materialer. Overvej fx:

  • Pladsforhold: Hvor meget vægplads optager døren, og er der møbler eller trapper tæt på?
  • Design: Vil du have klassisk fyldningsdør eller moderne glatdør? Skal døren have glas, og skal karmen være neutral eller i samme træsort som gulvet?
  • Funktion: Skal døren lydisolere, eller blot skille adgang? Er tætningslister vigtige?
  • Tilgængelighed: Hvem bor huset? Er der nu eller i fremtiden brug for ekstra plads?

Moderne teknologi har givet et hav af låsemekanismer og mulighed for automatisk åbning, hvilket især tiltaler folk, der tænker på fremtidens behov.

Hvilke materialer og designs ses mest?

De gængse materialevalg for døre er ikke kun et spørgsmål om pris. Brugere vælger ofte mellem:

  • Malede døre i MDF: Pæne, lette og nemme at holde rene
  • Massivtræ: Giver klassisk udtryk, tungere, men utrolig holdbare
  • Døre med glas: Leverer lys og rumfornemmelse
  • Komposit og stål (især udvendigt): Fantastisk isolering og modstandsdygtighed

Uanset om det handler om at holde kulden ude, eller om at give indgangspartiet karakter, findes der døre til hvert et hjørne og enhver prisklasse.

Hvad hvis målene ikke passer?

Det sker ofte, at især ældre huse har specialmål, der kræver afvigelser fra standarddørstørrelser. Her kan det være nødvendigt at bestille døre på mål. Producenter tilbyder mulighed for at få produceret døre til særlige åbninger, inklusive ekstra-brede, lave eller skæve modeller.

Specialmål kræver typisk:

  • Præcis opmåling fra gulv til karm og fra væg til væg
  • Indhentning af tilbud fra forskellige leverandører
  • Aftale med tømrer om korrekt montering

Det er ikke ligefrem billigere end standardløsninger, men for mange boligejere giver det en frihed, der passer til netop deres hjems sjæl og behov.

Gør det nemmere at vælge

Når du står over for at vælge eller udskifte en dør, hjælper lidt viden dig hurtigt videre.

  • Mål bredden tre steder: Top, midt og bund af dørhullet. Brug det mindste mål.
  • Tag højde for karmtykkelse og hvor meget plads, der er, når døren åbnes
  • Tjek lokale bygningsregler, især hvis du bygger nyt eller om
  • Overvej fremtidige behov, ikke bare nuværende ønsker

Alt i alt, selvom døre måske ikke får meget opmærksomhed i hverdagen, kan det betale sig at ofre et par minutters tanke på dimensionerne. Særligt hvis huset skal kunne følge med livet og dets forandringer. Det giver både ro i sindet og en bolig, hvor alle føler sig velkomne.

Kontakt os i dag

Du er meget velkommen til at ringe, så vi kan tale sammen om dine ønsker eller skriv til Ulrik. Du bedes være specifik i forhold til ca. mål, overflader og design m.v. og vedhæft gerne billede eller tegning for inspiration.